Acţiunile E.ON SE au urcat la bursă după ce compania şi-a menţinut ţintele de profit pentru acest an


Acţiunile E.ON SE au urcat la bursă după ce compania şi-a menţinut ţintele de profit pentru acest an, deşi profitul trimestrial a fost sub estimările analiştilor, transmit Bloomberg şi Reuters.

Profitul net ajustat ar urma să crească anul acesta cu aproape 50%, la 1,2 – 1,45 miliarde de euro, iar dividendele ar urma să înregistreze un avans de 43%, la 0,30 euro per titlu, a anunţat cel mai mare producător de energie regenerabilă din Germania.

În primul trimestru din acest an profitul net ajustat a scăzut cu 20%, la 525 de milioane de euro (574 de milioane de dolari), sub estimările analiştilor, de 548,5 milioane de euro, scrie agerpres.

Anul acesta, acţiunile E.ON au urcat la Bursa de la Frankfurt cu 8,2%, după ce au înregistrat scăderi în precedenţii doi ani. Marţi, titlurile au crescut cu 2,4%, la 7,27 euro, cel mai semnificativ avans din ultimele două săptămâni.

E.ON intenţionează să-şi reducă datoria la aproximativ 20 de miliarde de euro, după ce în primul trimestru din acest an datoria a scăzut cu 6,1, la 24,7 de miliarde de euro, după majorarea de capital din martie.

În primul trimestru din acest an profitul operaţional ajustat (EBIT) a scăzut cu peste o treime, la 1,04 miliarde de euro (1,14 miliarde de dolari), sub estimările analiştilor, de 1,07 miliarde de euro. Pentru acest an compania germană se aşteaptă la un profitul operaţional ajustat de 2,8 – 3,1 miliarde de euro.

În martie, E.ON şi-a majorat capitalul cu 1,35 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) prin vânzarea a 200 de milioane de noi acţiuni.

E.ON, alături de celelalte companii de utilităţi din Germania, este afectată de câţiva ani de dezvoltarea puternică a surselor de energie regenerabilă şi de scăderea preţului energiei, care au determinat pierderi la centralele pe bază de cărbune şi gaze naturale. Firma a anunţat recent că intenţionează să vândă active şi să elimine locuri de muncă, în ideea de a-şi reduce gradul de îndatorare, după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.