AM POIM lansează apeluri de 147 milioane euro pentru energie verde


Producătorii de energie electrică şi termică pot solicita finanţare pentru investiţii în producerea energiei electrice şi/sau termice din biomasă/ biogaz şi energiei geotermale (RES), precum şi pentru investiţii în cogenerare de înaltă eficienţă, fondurile disponibile în acest sens depăşind 147 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, cererile de finanţare pot fi depuse în perioada 17 iulie 2017 – 31 decembrie 2018, scrie agerpres.

Bugetul total al celor două apeluri cu depunere continuă este de 147,38 milioane euro, din care producţia de energie din RES are o alocare de 83,85 milioane euro, iar pentru cogenerare de înaltă eficienţă sunt alocaţi aproximativ 63,53 milioane euro.

Pot depune proiecte unităţile administrativ teritoriale (UAT)/ subdiviziunile administrativ-teritoriale/ asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI) care produc energie termică în scopul furnizării în reţeaua de transport şi distribuţie pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică sau pentru consumul propriu, societăţile care au ca activitate producerea de energie în scopul comercializării, societăţile din industrie sau reprezentantul unui parc industrial care înregistrează consumuri energetice de peste 200 tep/an.

„Prin apelurile lansate astăzi, ne dovedim responsabili faţă de urmaşii noştri. Investim în sursele regenerabile de energie, în economia de combustibili şi în eliminarea emisiilor de carbon aferente combustibililor fosili. Fondurile europene sunt, deci, şi despre protejarea mediului şi a viitorului planetei”, a declarat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde euro pentru sectoarele de transport, mediu şi energie.

Ministerul Dezvoltării a lansat, până în prezent, ghiduri pentru proiecte în valoare de 5,9 miliarde euro pentru transport, 3,5 miliarde euro pentru mediu şi 569 milioane euro pentru energie.