Bădin (Deloitte): Statul vrea să impună un impozit suplimentar de 20% pe profit companiilor de petrol şi gaze


Autorităţile discută impunerea unui impozit suplimentar de 20% pe profitul companiilor petroliere, în paralel cu majorarea supraimpozitării pe veniturile obţinute din dereglementare de la 60% la 70% sau 80% şi extinderea acesteia pe o perioadă nedeterminată, a declarat, luni, Dan Bădin, partener coordonator Servicii fiscale şi juridice în cadrul Deloitte România.

„Există discuţii recente cu privire la modificările legislative în ceea ce priveşte fiscalitatea sectorului. Destul de recent, acum o lună, o lună şi ceva, au început discuţiile, între timp s-au şi finalizat, cu privire la menţinerea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor la gaze şi petrol. Acest impozit a fost prelungit până la sfârşitul acestui an, iar metodologia de calcul s-a modificat, iar valoarea de referinţă este un preţ mediu ponderat. Totuşi din iniţiativele legislative din Parlament, se pare că se doreşte prelungirea pentru un termen nedeterminat pentru acest impozit şi se doreşte inclusiv o mărire a cotei, din câte înţelegem este vorba de mărirea cotei de la 60% undeva la 70%, poate chiar la 80%. Deocamdată acestea sunt discuţii şi nu ştim exact care va fi până la urmă soluţia finală”, a spus Bădin, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.

Totodată, el a menţionat că există şi discuţii privind creşterea de la 16% la 36% a impozitului pe profit datorat de companiile de petrol şi gaze, scrie agerpres.

„În acelaşi timp, sunt discuţii de mai mulţi ani la Ministerul de Finanţe şi se doreşte a se introduce o supraimpozitare a profiturilor obţinute de jucătorii de pe această piaţă. Cotele nu sunt cunoscute, dar se vehiculează o cotă suplimentară de 20% la impozitul de profit, deci de la 16% să se ajungă la 36% pentru aceşti jucători. Acum cel mai probabil acest impozit suplimentar ar trebui să înlocuiască impozitul acela suplimentar de 60-70-80% care vine ca urmare a dereglementării, dar deocamdată discuţiile sunt într-un stadiu incipient şi nu se ştiu concluziile”, a precizat reprezentantul Deloitte.

El a ţinut să sublinieze faptul că mediul de afaceri doreşte o stabilitate şi o predictibilitate a fiscalităţii.

„Aş dori să menţionez, ca fiscalist, problema pe care mediul de afaceri pe care a avut-o dintotdeauna şi este vizibil şi în acest sector este aceea că mediul de afaceri nu a avut predictibilitate, stabilitate a sistemului fiscal şi aceasta este o cerinţă pe care mediul de afaceri a continuat să o menţioneze răspicat. Sperăm că guvernanţii vor găsi înţelegerea pentru a clarifica legislaţia şi a o face într-un mod care să fie benefic atât statului, cât şi operatorilor din industrie. Trebuie găsită acea cale de mijloc care este benefică tuturor”, a mai spus Bădin.