Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la compania de gaze Gaz Sud


Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la compania de gaze Gaz Sud, pe care o suspectează de abuz de poziţie dominantă, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis luni.

Inspecţiile au fost efectuate la sediul companiei şi la punctele de lucru ale acesteia din Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa şi Braşov.

„Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Gaz Sud S.A. pe piaţa serviciilor de avizare tehnică a proiectelor, recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale. Investigaţia va analiza posibila impunere a unor tarife inechitabile pentru prestarea serviciilor respective, consumatorilor care s-au racordat la sistemul de alimentare cu gaze naturale în localităţile şi zonele geografice pentru care compania deţine licenţă de distribuţie”, se arată în comunicat, scrie agerpres.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor relevante în vederea clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.

Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

Reprezentanţii consiliului au adăugat că inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii Concurenţei.