Directorul general al CE Oltenia: Noile propuneri de directive europene vor scoate cărbunele din piaţă


Noile propuneri de directive europene din sectorul energetic impun anumite bariere tehnice, care practic vor scoate din piaţă producţia de energie pe cărbune, însă România nu este pregătită pentru acest lucru, a declarat, luni, Sorin Boza, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

„Acest pachet (de directive europene – n. r.) prevede reducerea emisiilor la 550 grame de dioxid de carbon pe kWh produs. Astăzi, Complexul Energetic Oltenia şi producătorii pe lignit au undeva la 940 de grame. Însă, trebuie să ştim toţi că, dacă mâine am construi o centrală nouă pe lignit, n-ar putea să producă sub 700 de grame. Tehnic, este imposibil. Este important să înţelegem de ce 550 şi nu 750. Ne limitează tehnic”, a arătat Boza, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Potrivit acestuia, CE Oltenia a investit un miliard de euro din fonduri proprii pentru instalaţii care să reducă poluarea şi astăzi se poate spune că produce energie verde, scrie agerpres.

„Pachetul de directive europene ar elimina cărbunele, iar România nu este pregătită să renunţe de tot la cărbune”, a susţinut oficialul CE Oltenia.

Anterior, în cadrul aceleiaşi conferinţe, Toma Petcu, ministrul Energiei, a arătat că România este dezavantajată de noile propuneri de directive europene, care nu sunt favorabile dezvoltării producţiei de energie pe bază de cărbune.

„Perspectiva noului pachet energetic pe care îl dezbate Comisia Europeană este cel puţin îngrijorătoare pentru România, dacă va fi adoptat în forma actuală, iar lucrul acesta se va simţi în special în sectorul de producţie pe cărbune, care s-a dovedit de fiecare dată indispensabil pentru România în perioadele cu consum mare din timpul iernii sau în perioadele de secetă. Şi astăzi, când vorbim, cărbunele asigură circa o treime din consumul intern. România trebuie să susţină puternic la Bruxelles ca fiecare stat să-şi stabilească propriul mix, în funcţie de resursele naţionale”, a adăugat Petcu.

În opinia acestuia, resursele tradiţionale, în special cărbunele, nu sunt în competiţie cu resursele regenerabile, ci sunt complementare.