Discuțiile cu investitorii chinezi implicați în proiectul Unităților 3-4 Cernavodă intră iar în prelungiri. Urmează a șaptea rundă de negocieri


Perioada de negociere a documentelor investitiei, prevazuta in Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, incheiat intre Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (SNN) si China General Nuclear Power Corporation (CGN), continua, termenul urmand a fi prelungit. 

In perioada 29 august – 8 septembrie 2016 s-a desfasurat ce-a de-a sasea runda de negocieri, purtandu-se discutii clarificatoare pe subiectele ramase in divergenta in urma rundelor anterioare.

CGN a solicitat implicarea Statului Roman in Proiect prin semnarea unei scrisori de angajament, fapt ce presupune necesitatea clarificarii cu diversele institutii si entitati publice a principiilor solicitate de CGN.

Reamintim ca actionarii SNN au aprobat pe 18 iulie continuarea negocierilor pana pe 9 septembrie, printre aspectele specifice neabordate inca in cadrul discutiilor cu reprezentantii investitorului chinez fiind si conditiile precedente pentru inregistrarea societatii de proiect, conditiile precedente pentru fuziunea EnergoNuclear, remunerarea personalului societatii de proiect, transferul actiunilor, evenimentele de iesire din proiect dupa luarea FID si limitarea raspunderii CGN.

Data de 9 septembrie a fost insa depasita fara a ajunge la finalul negocierilor, iar partea romana spune ca este necesara prelungirea termenului de 8 septembrie 2016, agreat anterior pentru finalizarea negocierilor –  cu aplicarea tututor celorlalte prevederi ale MoU, inclusiv posibilitatea oricarei părți de a înceta MoU fără nici o despăgubire printr-o simplă notificare scrisă către cealaltă Parte, în cazul în care nu s-a ajuns la un acord asupra Documentelor Investiției și în măsura în care întârzierea nu a fost cauzată de respectiva Parte – pana la data de 30 noiembrie 2016.

Integral in BizLawyer