Dolj:Firme amendate de Consiliul Concurenţei cu circa 13 milioane lei pentru participare cu oferte trucate la o licitaţie Romgaz


Consiliul Concurenţei a aplicat în Dolj, în ultimii cinci ani, amenzi în valoare totală de 5.015.662 lei (aproximativ 1.114.596 euro), cea mai mare amendă din judeţ, în valoare de 3.910.477 lei, fiind aplicată companiei Foraj Sonde SA Craiova, în urma investigaţiei privind o posibilă înţelegere între patru companii pentru participarea cu oferte trucate la licitaţiile organizate de către S.N.G.N. Romgaz S.A. în vederea atribuirii unor lucrări de foraj pentru petrol şi gaze naturale din România.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei remis marţi, în acelaşi caz au mai fost sancţionate firmele Dafora S.A. cu 3.970.208 lei, Foraj Sonde S.A. Târgu Mureş cu 3.730.788 lei, Upetrom 1 Mai S.A. (pentru activitatea desfăşurată de Aquafor Internaţional SRL) cu 1.356.825 lei, scrie agerpres.

Aceeaşi sursă precizează că cele mai multe sancţiuni din judeţul Dolj au fost aplicate pentru înţelegeri între producători şi distribuitori pentru fixarea de vânzare şi revânzare: 549.981 lei pe piaţa lacurilor şi vopselor, 54.977 lei pe piaţa distribuţiei centralelor termice, cazanelor, boilerelor (şi accesoriilor pentru acestea) şi a aparatelor de aer condiţionat, 441.751 lei pe piaţa distribuţiei de uşi, 58.476 lei pe piaţa distribuţiei şi comercializării jantelor de oţel şi de aluminiu.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a derulat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei CEZ Distribuţie Craiova, investigaţie finalizată în anul 2014, Consiliul Concurenţei acceptând setul de măsuri propuse ca angajamente de CEZ pentru a elimina îngrijorările de natură concurenţială ce au condus la declanşarea investigaţiei.

„La ora actuală, Consiliul Concurenţei are în derulare o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Distrigaz Sud Reţele manifestat prin impunerea unor tarife majorate/inechitabile pentru prestarea serviciilor de avizare tehnică a proiectelor, recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale consumatorilor care s-au racordat la sistemul de alimentare cu gaze naturale în localităţile şi zonele geografice pentru care întreprinderea deţine licenţa de distribuţie. Consiliul Concurenţei a desfăşurat inspecţii inopinate la Distrigaz Sud Reţele SRL şi la punctele de lucru ale acesteia din Sfântu Gheorghe, Braşov, Târgovişte, Blejoi (Prahova), Galaţi, Piteşti, Craiova”, se afirmă că comunicat.

Un alt caz cu impact în judeţul Dolj, precizează Consiliul Concurenţei, este preluarea magazinelor Real de către Auchan, în urma analizei Autoritatea de Concurenţă autorizând tranzacţia cu condiţia respectării unor angajamente pentru zonele Târgu Mureş şi Craiova. Astfel, Auchan şi-a luat angajamentul de a nu creşte preţurile de vânzare cu mai mult de 5% faţă de media preţurilor altor magazine din reţea, pentru o perioadă de 3 ani, şi şi-a asumat obligaţia de a nu deschide noi magazine pe cele două pieţe relevante, pentru o perioadă de 5 ani.

„În urma monitorizării magazinelor Auchan din Craiova, Consiliul Concurenţei a constatat că angajamentele sunt respectate, în sensul că nu au mai fost deschise magazine noi de către Auchan şi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de preţuri asumate prin angajamente. Anul 2017 este ultimul an în care se mai menţine condiţia referitoare la nedeschiderea de magazine, iar obligaţia de plafonare a preţurilor, a expirat în anul 2016”, se mai spune în comunicat.