E.ON vrea să vândă rapid participaţia deţinută la Uniper, în urma pierderilor record de 16 miliarde de euro


Şeful E.ON, Johannes Teyssen, intenţionează să vândă rapid restul participaţiei deţinute de grupul german la divizia sa Uniper, sperând că tranzacţia, alături de majorarea dividendelor, va ajuta la atenuarea presiunii acţionarilor, transmite Reuters.

În 12 septembrie, E.ON şi-a redus majoritatea legăturilor cu centralele pe bază de combustibil fosil şi cu depozitele de gaze naturale, după listarea subsidiarei Uniper la Bursa de la Frankfurt. În urma divizării E.ON, a fost creată o nouă companie, Uniper, cu sediul în Dusseldorf, Germania. Aceasta operează independent de la 1 ianuarie 2016, după ce a preluat centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert dintre angajaţii E.ON.

„Se va întâmpla curând, dar într-un mod care să creeze valoare, deoarece piaţa o permite. Această tranzacţie ne va da posibilitatea să recuperăm pentru voi o parte din pierderile provocate anul trecut de deprecierea cu 13 miliarde de euro a valorii diviziei Uniper”, le-a declarat miercuri acţionarilor Johannes Teyssen, scrie agerpres.

E.ON încă deţine o participaţie de 46,65% în Uniper, a cărei capitalizare bursieră este estimată la 2,84 miliarde de euro (3,09 miliarde de dolari). Anterior, E.ON anunţase că ar urma să vândă din 2018 restul participaţiei deţinute la Uniper.

La Adunarea Generală a Acţionarilor, Teyssen şi-a reafirmat angajamentul de a majora dividendele pe 2017 la 0,30 euro per titlu, de la 0,21 euro în 2016, obiectivul fiind creşterea constantă a dividendelor în următorii ani.

E.ON, odată cel mai mare grup german de utilităţi, încearcă să se adapteze noului mediu economic, după ce în 2016 a înregistrat pierderi record de 16 miliarde de euro. Pierderile reflectă în principal deprecierea cu 13 miliarde de euro a valorii diviziei sale Uniper, care regrupează centralele electrice convenţionale ale E.ON, precum şi suma de două miliarde de euro plătită de E.ON către un fond destinat închiderii treptate a centralelor nucleare din Germania.

Acum, compania este afectată de reducerea subvenţiilor pentru energia regenerabilă, iar din 2018 vor scădea taxele de la consumatorii care utilizează reţeaua sa de distribuţie.

Din ianuarie, acţiunile E.ON au urcat la Bursa de la Frankfurt cu 5,8%, după ce au înregistrat scăderi în precedenţii doi ani. Titlurile Uniper au crescut anul acesta cu 24%.

În martie, E.ON şi-a majorat capitalul cu 1,35 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) prin vânzarea a 200 de milioane de noi acţiuni.

E.ON, alături de celelalte companii de utilităţi din Germania, este afectată de câţiva ani de dezvoltarea puternică a surselor de energie regenerabilă şi de scăderea preţului energiei, care au determinat pierderi la centralele pe bază de cărbune şi gaze naturale. Firma a anunţat recent că intenţionează să vândă active şi să elimine locuri de muncă, în ideea de a-şi reduce gradul de îndatorare, după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.