Enel va instala peste 150.000 de contoare inteligente în România, în 2017


Companiile de distribuţie de electricitate ale grupului Enel vor instala în 2017 peste 150.000 de contoare inteligente în regiunile în care activează în România, respectiv Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat, în urma aprobării de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a celui de-al treilea proiect pilot de instalare a contoarelor inteligente, a anunţat, marţi, Enel.

Acest nou proiect, precum şi cele anterioare în baza cărora au fost deja instalate 140.000 de contoare inteligente, sunt parte a strategiei Enel pe termen mediu de a instala contoare inteligente pentru întreaga bază de 2,8 milioane de clienţi din România, arată un comunicat al Enel, scrie agerpres.

Contoarele inteligente instalate de către grupul Enel în România sunt produse pe piaţa locală, marea majoritate de către compania timişoreană AEM, scrie agerpres.

Potrivit preşedintelui companiei Olimpia Moica, AEM a investit 4,57 milioane euro pentru realizarea contoarelor inteligente pentru Enel, acestea fiind certificate la Roma.

„Am investit 4,57 milioane euro pentru realizarea acestor produse în utilaje, pregătire fabricaţie, gen matriţe, etc, şi produsele au fost certificate la Roma de către laboratoare specializate. În doi ani am produs peste 400.000 contoare inteligente pentru Enel. Putem realiza, dacă se pune problema, minimum 2,2 milioane aparate inteligente pe an”, a precizat Moica.

Compania produce contoare atât de gaze cât şi de energie pe care le-a exportat în ţări precum Italia, Franţa, Ungaria, Germania, Pakistan, India, Egipt, Turcia, etc. În prezent participă la o licitaţie organizată de Electrica pentru contoare inteligente şi a participat şi la licitaţiile organizate de CEZ şi E.ON.

Anul trecut compania timişoreană a avut o cifră de afaceri de 72,85 de milioane de euro şi pentru 2017 se aşteaptă, conform preşedintelui companiei, la 92 de milioane de euro. Având un acţionariat românesc 100%, AEM are circa 1.400 de salariaţi, iar salariul mediu brut este de circa 2.100 lei.

Potrivit datelor Enel, E-Distribuţie Muntenia va pune în funcţiune aproximativ 70.000 de contoare inteligente acoperind zone importante din Bucureşti şi Ilfov, iar în judeţul Ilfov, clienţi din Buftea, Mogoşoaia şi Chitila vor fi incluşi în proiect.

De asemenea, E-Distribuţie Dobrogea va instala aproximativ 40.000 de contoare inteligente atât în zona urbană, cât şi în zona rurală, iar E-Distribuţie Banat va instala contoare cu noua tehnologie pentru mai mult de 40.000 de clienţi din mediul urban şi rural din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

Clienţii incluşi în cel de-al treilea proiect pilot vor beneficia de citiri ale contorului de la distanţă, care înlocuiesc citirile de pe teren şi estimările de consum. Contoarele inteligente pot comunica cu distribuitorul în timp real, permiţând o identificare mai uşoară a defecţiunilor de reţea, astfel încât compania să poată interveni în caz de avarii mai rapid şi mai eficient, îmbunătăţind astfel calitatea reţelelor şi a serviciilor.

Enel precizează că, în perioada 2005-2016, investiţiile realizate pentru extinderea şi modernizarea reţelelor administrate de către companiile E-Distribuţie din România s-au ridicat la 1,584 de miliarde de euro.

„Pentru anul 2017, Enel are în plan investiţii de 151,5 milioane de euro în România, dintre care 139 milioane de euro vor fi alocate exclusiv operaţiunilor de distribuţie. Pentru 2018, investiţiile planificate vor fi chiar mai mari, ajungând la 178 milioane de euro, din care 168 de milioane de euro vor fi destinate îmbunătăţirii performanţei reţelelor”, relevă datele Enel.

Nu în ultimul rând, datorită programelor ample de investiţii în modernizarea reţelelor s-a îmbunătăţit semnificativ calitatea serviciilor, companiile E-Distribuţie ale grupului fiind în topul celor mai performanţi operatori de distribuţie energie electrică din România.

Conform raportărilor ANRE pe anul 2015, indicele SAIDI (durata medie a întreruperilor neplanificate pentru fiecare client) pentru E-Distribuţie Muntenia a fost de 221 minute, cel mai performant din ţară, media naţională înregistrată fiind de 308 minute. E-Distribuţie Dobrogea şi Banat au avut, de asemenea, performanţe sub media naţională, cu indicele SAIDI de 234 minute, respectiv 247 minute.

În 2016, indicatorii de performanţă s-au îmbunătăţit până la 177 minute pentru E-Distribuţie Muntenia, fiind în continuare în scădere şi în cazul E-Distribuţie Dobrogea şi Banat.

Prezentă pe piaţa din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajaţi în România şi oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienţi din trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie.

Grupul Enel activează în peste 30 de ţări de pe patru continente şi are o capacitate instalată netă de producţie de energie de circa 83 GW. Enel distribuie electricitate şi gaze naturale printr-o reţea de peste două milioane de kilometri are peste 65 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea. Enel este cea mai mare companie integrată de utilităţi din Europa după capitalizarea de piaţă şi una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce priveşte capacitatea instalată şi EBITDA raportat.