EximBank asigură exporturile Totalgaz Industrie în Ucraina


EximBank a emis pentru compania Totalgaz Industrie, unul dintre principalii producători locali de echipamente şi instalaţii pentru extracţia, tratarea, transportul şi distribuţia gazelor naturale, o poliţă de asigurare în numele şi contul statului român, care protejează societatea împotriva riscului de neplată pentru un volum al exporturilor de peste 2,5 milioane de euro în Ucraina.

„Încheierea acestui acord cu Totalgaz a fost posibilă datorită demersurilor pe care EximBank le întreprinde constant pentru a putea răspunde nevoii de protecţie a companiilor exportatoare româneşti faţă de riscurile comerciale sau politice internaţionale ce pot apărea în cadrul relaţiilor comerciale externe. De la începutul acestui an, banca a reluat procesul de asumare de expuneri de asigurare a încasărilor aferente contractelor încheiate de exportatori cu debitori publici şi privaţi din Ucraina, după ce, în 2014, odată cu declanşarea situaţiei conflictuale din această ţară, EximBank a suspendat angajarea de expuneri pe relaţia Ucraina până la clarificarea situaţiei politice. Aşadar, încurajăm companiile locale să ne abordeze cu mai multă încredere, mai ales că succesul în derularea unei relaţii comerciale cu parteneri externi poate fi determinat şi de prezenţa unui finanţator care analizează riscurile împreună cu ele”, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank, citat într-un comunicat preluat de agerpres.

Totalgaz Industrie va livra în acest an trei instalaţii de tratare şi uscare a gazului, care vor fi amplasate în vestul Ucrainei. În urma accesării acestei poliţe de asigurare emisă de EximBank în numele şi contul statului român, compania are siguranţa încasării a 85% din valoarea mărfurilor pe care urmează să le livreze către partenerul său comercial din Ucraina.

„Astăzi piaţa de desfacere a produselor noastre se întinde atât pe întreg teritoriul României, cât şi pe plan extern, în: Cehia, Egipt, Grecia, Japonia, Finlanda, Ucraina, Tanzania, Israel, Republica Moldova şi altele. Avem capacitatea de a aborda diverse activităţi, de la producţia de echipamente până la gestionarea de proiecte complexe la cheie în domeniul energetic şi vrem să ne consolidăm prezenţa în afara ţării, mai ales că avem la dispoziţie şi instrumente financiare care ne permit să facem acest lucru în condiţii mult mai sigure, aşa cum sunt asigurările emise de EximBank”, a spus Ioan Pârău, directorul general şi fondatorul Totalgaz Industrie.

Totalgaz Industrie este o companie cu capital integral românesc, înfiinţată în 1994, la Iaşi, care are ca activitate principală fabricarea de echipamente şi instalaţii complete pentru tratare şi uscare, precum şi staţii de reglare-măsurare pentru transportul şi distribuţia gazelor naturale. Cifra de afaceri pentru anul 2015 a companiei a fost de 64,6 milioane de lei.