EXPO Astana2017:Energia regenerabilă, componentă majoră a strategiei dezvoltate de EAU pentru construirea unei economii sustenabile


EXPO Astana 2017 este organizată pe o suprafaţă de circa 25 de hectare, iar printre statele care au o prezenţă importantă la expoziţie şi prezintă programe dedicate dezvoltării sustenabile a tehnologiilor verzi se află Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania şi Egipt, transmite ameinfo.com.

„Energia viitorului”, tema expoziţiei din acest an, se potriveşte cu investiţiile în energie regenerabilă anunţate de Emiratele Arabe Unite. Energia regenerabilă reprezintă o componentă majoră a strategiei dezvoltate de acest stat pentru diversificarea resurselor şi construirea unei economii sustenabile.

În pavilionul acestei ţări pot interacţiona 7.000 de oameni, care pot accesa platforme digitale interactive. În 10 septembrie se va desfăşura ceremonia de închidere şi prezentarea unui banner dedicat viitoarei ediţii a expoziţiei, care va avea loc în Dubai în 2020, scrie agerpres.

„Participarea Arabiei Saudite la EXPO Astana 2017 reflectă măsurile adoptate de regat pentru a dezvolta şi utiliza o energie sustenabilă. Politica viitoare a Arabiei Saudite vizează folosirea surselor de energie regenerabilă conform programului „Vision 2030″ şi a Programului Naţional de Transformare 2020 (NTP)”, a explicat ministrul Energiei şi Industriei, Khalid Al-Falih.

Potrivit acestuia, scopul participării Arabiei Saudite la EXPO Astana 2017 îl reprezintă schimbul de expertiză pe plan extern şi întărirea relaţiilor din sectorul energiei.

Arabia Saudită intenţionează ca, până în 2020, să producă 3,5 gigavaţi de electricitate din surse de energie regenerabilă, urmând să ajungă la 9,5 gigavaţi până în 2023.

Pe de altă parte, Haytham Kamel Ibrahim, ambasadorul Egiptului în Kazahstan, a anunţat că ţara sa este pregătită să adopte experienţa ţării gazdă referitoare la transferul Capitalei. Oficialii de la Cairo au vizitat Kazahstanul pentru a adopta experienţa acestei ţări în construirea frumosului oraş Astana. Recent, Egiptul a început construcţia unei noi capitale, iar lucrările vor continua şi în următorii doi ani, a explicat Ibrahim.

Turcia a prezentat la EXPO Astana 2017 o „super sticlă” care poate conţine atât aer fierbinte cât şi rece, precum şi câteva mori de vânt folosite în agricultură. Sticla poate fi folosită în construcţii şi reduce semnificativ nivelul zgomotului.
Turcia îşi dezvoltă în mod activ strategia energetică regională şi vrea să întărească coridoarele energetice dintre Nord şi Sud.

Rapil Zhoshybayev, comisarul responsabil cu EXPO Astana 2017, a declarat că fiecare ţară participantă încearcă să dezvolte surse de energie regenerabilă şi îşi prezintă realizările în domeniu.

China va prezenta istoria dezvoltării energetice a ţării cu ajutorul unor tehnici interactive 3D şi un „soare artificial” – un model de reactor de fuziune nucleară, în timp ce Coreea de Sud va arăta reţele inteligente, vehicule care se alimentează cu celule şi soluţii avansate de economisire a energiei.

România va amenaja un pavilion de 370 de metri pătraţi în cadrul expoziţiei, unde va promova, prin companii autohtone, soluţii inovative pentru încălzire sau eficienţă energetică.

Proiectul laserului ELI-NP de la Măgurele va fi elementul central al pavilionului ţării noastre la Expo Astana 2017. Aceasta deoarece proiectul ELI-NP de la Măgurele este cea mai importantă investiţie în cercetarea românească din ultima jumătate de secol, care evidenţiază tradiţia română în ştiinţa şi tehnologia laser.

Alte ţări, cum ar fi Olanda, vor oferi proiecţii 3 D, tehnologii 3D şi efecte sonore care vor spune povestea tehnologiile sale şi ale inovaţiilor de ultimă generaţie.

Marea Britanie va introduce „grafene”, un material al viitorului care ar putea schimba semnificativ metodele de generare şi consum a energiei.

Logo-ul EXPO 2017, „Wind Energy”, este format din trei palete de turbină eoliană, în culorile albastru, portocaliu şi verde. Logo-ul a fost ales de locuitorii din Kazahstan în iulie 2013.

Mascotele sunt trei păpuşi în aceleaşi culori ca şi logo-ul: portocaliu, verde şi albastru, simbolizând soarele, vântul şi apa. Păpuşile, reprezentând trei copii, vor fi atât simbolul expoziţiei, cât şi al ţării-gazdă, Kazahstan.

Peste 115 state şi 22 de organizaţii internaţionale participă la evenimentul EXPO Astana 2017, cu tema „Energia viitorului”, care se derulează până pe 10 septembrie 2017, iar organizatorii estimează că evenimentul va atrage peste cinci milioane de vizitatori din întreaga lume, transmite ameinfo.com.Ordinare a Acţionarilor în cadrul căreia să se discute şi să se aprobe următoarele măsuri: revocarea celor patru membri ai Consiliului de Supraveghere; numirea unor noi membri pentru completarea poziţiilor vacantate, în concordanţă cu legea 111/2016, pe baza rezultatelor procesului de selecţie anterior”, spun oficialii Fondului.

‘Numirea unor noi membri ai Directoratului pentru o perioada 4 luni, fără niciun fel de experienţă în companie şi în conducerea executivă a unei companii din domeniul producţiei de energie electrică, prin înlocuirea unor profesionişti calificaţi, pune în pericol rezultatele excelente ale Hidroelectrica şi acţionează împotriva intereselor companiei şi ale acţionarilor. Managementul defectuos a fost una dintre principalele cauze ce au dus Hidroelectrica în insolvenţă înainte de anul 2012, când numirile în Consiliul de Supraveghere şi la nivel de management executiv erau făcute pe baza conexiunilor politice şi cu o lipsă totală de interes faţă de experienţă profesională şi cu lipsa de interes pentru un proces de selecţie transparent şi competitiv”, a declarat Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, este important de menţionat faptul că administratorul judiciar a implementat, în timpul procedurii de insolvenţă, reguli potrivite şi clare pentru selecţia managementului şi a desfăşurat un proces de recrutare transparent şi competitiv pentru mai mult de 60 depoziţii manageriale din interiorul companiei (Proiectul Phoenix).

„Sunt extrem de dezamăgit să văd cum Consiliul Hidroelectrica ignoră în totalitate, la mai puţin de un an de când compania a ieşit din insolvenţă, principiile şi regulile implementate de administratorul judiciar. Incapacitatea de a duce la îndeplinire planuri de dezvoltare pe termen lung în timpul unor mandate interimare succesive şi din cauza lipsei de experienţă profesională la nivelul Consiliului a condus la amânarea pe termen nedefinit a listării la bursă a companiei Hidroelectrica”, a mai spus Konieczny.