Gazprom anunță o nouă rută de aprovizionare cu gaze naturale via Marea Neagră


Grupul energetic rus Gazprom a anunțat, miercuri, că a semnat un memorandum de înțelegere cu grupul italian Edison SpA și firma greacă DEPA cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale rusești a Europei, prin Marea Neagră, informează Reuters.

Într-un comunicat de presă, Gazprom precizează că, în conformitate cu memorandumul semnat la Roma, părțile semnatare sunt interesate de o rută care să permită livrarea de gaze naturale rusești printr-o conductă ce va traversa Marea Neagră și, apoi, ‘via terțe țări’ până în Grecia, ulterior fiind transportat ‘din Grecia până în Italia’.

Părțile semnatare intenționează să profite de lucrările deja realizate de Edison SpA și DEPA în cadrul proiectului ITGI Poseidon (Turkey-Greece-Italy interconnector).

„Dezvoltarea capacităților intra-europene de transport de gaze este o componentă importantă a îmbunătățirii siguranței livrărilor de gaze naturale, inclusiv a celor din Rusia, către consumatorii din întreaga Europă’, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller.

Semnarea acestui memorandum vine după abandonarea proiectului gazoductului South Stream, în luna decembrie 2014, și a impasului în care se găsește proiectul alternativ Turkish Stream, ca urmare a tensiunilor dintre Ankara și Moscova.