IEA va revizui estimările privind cererea mondială de petrol datorită politicilor auto din China şi India


Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) îşi va revizui estimările referitoare la utilizarea vehiculelor electrice şi cererea mondială de petrol după ce recent India şi China au anunţat noi politici destinate promovării utilizării autovehiculelor electrice şi a vehiculelor care utilizează alţi combustibili decât benzină, informează Reuters.

Conform estimărilor actuale, revizuite ultima dată în luna noiembrie 2016, IEA prognozează că cererea de petrol din partea vehiculelor va continua să crească până în anul 2040.

Însă în condiţiile în care guvernele din China şi India (două din pieţele petroliere cu cel mai puternic ritm de creştere a consumului) au anunţat că încearcă să reducă poluarea, să reducă importurile de petrol şi să cucerească o cotă cât mia mare din piaţa automobilelor ecologice, IEA apreciază că va fi nevoită să îşi revizuiască estimările.

„De acea ne vom revizui analizele cu privire la viitorul pieţei autovehiculelor electrice pe baza noilor anunţuri cu ocazia următorului raport World Energy Outlook 2017, care va fi publicat în data de 14 noiembrie”, a declarat un purtător de cuvânt al IEA, scrie agerpres.

În „foaia sa de drum” publicată în luna aprilie a acestui an, Guvernul chinez şi-a exprimat dorinţa ca vehiculele cu combustibili alternativi să reprezinte cel puţin o cincime din cele aproximativ 35 de milioane de vehicule care ar urma să fie vândute în 2025.

India are în vedere măsuri şi mai radicale, un centru de reflexie guvernamental elaborând un raport care prevede că în anul 2032 aproape toate vehiculele vândute în această ţară vor funcţiona pe bază de electricitate.

„Există un sprijin politic în favoarea automobilelor electrice, în special în China şi India”, apreciază IEA. Agenţia estimează că în prezent China şi India sunt responsabile pentru 11% şi respectiv 2% din cererea mondială de benzină. „Este evident că alegerile făcute de China şi India sunt importante pentru evoluţia viitoare a cererii mondiale de petrol pentru autovehiculele de pasageri”, adaugă IEA.

Nu doar pieţele auto din China şi India se schimbă rapid. În Japonia şi Coreea de Sud se vând deja volume semnificative de vehicule hibride iar progresele realizate în domeniul eficienţei motoarelor vor continua să diminueze consumul de combustibil al vehiculelor standard.

Pentru companiile petroliere şi cele de rafinare, creştere vehiculelor care funcţioneze pe bază de electricitate sau combustibili alternativi este un semnal de alarmă. Asia a fost mult timp principalul factor de creştere a cererii mondiale de petrol, graţie vânzărilor de automobile. Aproape o treime din rafinăriile din întreaga lume sunt în prezent în Asia faţă de doar 18% în 1990.