Jocul de șah al energiei


România, 2014. La mai bine de o sută de ani de la începutul energeticii românești încă există numeroase provocări și o multitudine de necunoscute.

Tabla de șah a rămas aceeași, însă piesele s-au schimbat odată cu trecerea timpului. După cum istoria ne-a învățat, nu ne putem opune jocului, însă avem posibilitatea de a alege o mutare mai mult sau mai puțin riscantă.

Strategia este esențială, iar statul român, din rolul de jucător, este nevoit să o definească, dar mai ales să o aplice. Scopul scuză mijloacele, însă parcursul va fi întotdeauna mai important decât destinația.

Viziunea de ansamblu, atât de necesară pentru a proteja regele sistem energetic, lipsește cu desăvârșire de foarte mult timp la regina clasă politică.

Am trecut, pe rând, prin toate etapele: de la ascensiune la decădere și de la agonie la extaz. Fiecare tură electorală a gândit noi mutări, opuse precedentelor și din ce în ce mai haotice. Imposibilul rămâne imposibil cât timp nu este pus la încercare, însă caii putere sunt din ce în ce mai puțini, iar drumul devine din ce în ce mai abrupt.

Nebuni au fost, sunt și vor fi destui care nu vor alege calea cea dreaptă. Totuși, cei mai expuși, cei din prima linie suntem noi, pionii, protejând regele cu orice preț, neștiind planurile reginei și ferindu-ne din calea nebunilor.

Nu trebuie să lăsăm regina să preia controlul, nici să permitem vreo rocadăsahLa urma urmei, nebuni, ture și regine vom găsi mereu la orice pas. Regele – drept, dar obosit – va fi unul și același, iar pionii vor lupta neîncetat.

Sâmbătă, 17 mai, ne vom întâlni atât pioni tineri, cât și pioni cu experiență pentru a comenta trecutul, a dezbate prezentul și a pune la cale viitorul.

Vom contura o viziune și vom impune o strategie pentru a asista la inevitabila întoarcere a regelui.

Jocul continuă. Cu grijă, dragii mei, spre următoarea mutare!

____________________

George Constantin este masterand al Facultății de Energetică, Universitatea Politehnică București. De asemenea, este responsabil al grupei de lucru Smart Grids în cadrul Programului „Viitorii Lideri Energeticieni ai României” (VLER), inițiat și coordonat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) și membru activ în cadrul Filialei București Tineret a Societății Inginerilor Energeticieni din România (SIER).

Nota Redacției:
Acest articol vine în întâmpinarea Conferinței „Istoria Energeticii Românești” ce va avea loc sâmbătă, 17 mai 2014, între orele 18:00-20:30 la Muzeul Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”. Pentru mai multe detalii: link www.tineret.sier.ro/istorie