Kazahstanul va vinde un pachet de acţiuni la KazMunayGas până în 2020


Kazahstanul va privatiza compania aeriană naţională Air Astana, compania de petrol şi gaze KazMunayGas şi compania de energie nucleară Kazatomprom cel mai târziu în 2020, a declarat miercuri ministrul kazah de Finanţe, Bakhyt Sultanov, transmite Reuters.

Pachete de acţiuni la cele trei companii vor fi vândute prin intermediul unor operaţiuni de cotare publică iniţială, a precizat Bakhyt Sultanov cu ocazia reuniunii anuale a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Kazahstanul, cea mai mare economie din Asia Centrală, a vândut peste 120 de firme mici şi mijlocii în cadrul procesului de privatizare şi a început pregătirile pentru scoaterea la vânzare a unor companii mai mari.

JSC NC KazMunayGas este compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze, fiind o companie integrată vertical cu ciclu complet de upstream, transport şi prelucrare, până la furnizarea de servicii specializate în industria de profil. KazMunayGas este acţionarul majoritar de la KMG International, relateaza agerpres.

KMG International NV deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Moldova. Grupul derulează operaţiuni de upstream, servicii industriale şi la sondă.

Compania Naţională KazMunayGas Kazahstan (KMG NC) şi CEFC au semnat în decembrie 2016, la Bucureşti, un acord care atestă angajamentul de a efectua tranzacţia de cumpărare a 51% din acţiunile KMGI de către compania chineză. Prin finalizarea în acest an a procesului de achiziţie a 51% din acţiunile KMGI, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare încheierii tranzacţiei, CEFC va contribui semnificativ la accelerarea dezvoltării companiei, atât la nivel local, cât şi în plan regional.