Ministrul Energiei: Avem un sistem energetic îmbătrânit, poluant şi ineficient


Sistemul energetic românesc este îmbătrânit, poluant şi ineficient şi este nevoie de investiţii pentru dezvoltarea acestui domeniu, altfel acesta va deveni vulnerabil în viitor, a declarat, luni, ministrul Energiei, Toma Petcu.

„Trebuie să privim lucrurile aşa cum sunt, pentru că responsabilitatea noastră este uriaşă. Avem un sistem energetic îmbătrânit, poluant şi ineficient şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Din 100 de unităţi energetice ale materiei prime, doar 15 mai ajung la consumatorul final. Acest dezavantaj trebuie transformat în oportunitate”, a spus ministrul, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

El a amintit că a solicitat tuturor companiilor, chiar şi celor la care ministerul nu este acţionar majoritar, dar are reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, ca minimum 20% din bugetul pentru 2017 să fie orientat spre investiţii, scrie agerpres.

„Voi verifica personal şi chiar acum, pentru primele şase luni, vom face o verificare prin fiecare secretar de stat care are în coordonare aceste companii, să vedem care este nivelul de investiţii, pentru că fără investiţii respectat cum am stabilit şi cum am aprobat prin bugete nu vom reuşi să dezvoltăm acest domeniu”, a mai spus Petcu.

Potrivit acestuia, România are un avantaj puternic, respectiv un mix energetic diversificat şi echilibrat, care poate asigura consumul intern şi poate fi un factor de stabilitate şi în regiune.

„În unele zone lucrăm cu tehnologii învechite şi depăşite moral, cu consumuri şi costuri de exploatare mari. Pe cât de robust poate părea sistemul energetic naţional, pe atât de vulnerabil poate deveni pe viitor”, a avertizat ministrul.

Totodată, el a arătat că România este dezavantajată de noile propuneri de directive europene, care nu sunt favorabile dezvoltării producţiei de energie pe bază de cărbune.

„Perspectiva noului pachet energetic pe care îl dezbate Comisia Europeană este cel puţin îngrijorătoare pentru România, dacă va fi adoptat în forma actuală, iar lucrul acesta se va simţi în special în sectorul de producţie pe cărbune, care s-a dovedit de fiecare dată indispensabil pentru România în perioadele cu consum mare din timpul iernii sau în perioadele de secetă. Şi astăzi, când vorbim, cărbunele asigură circa o treime din consumul intern. România trebuie să susţină puternic la Bruxelles ca fiecare stat să-şi stabilească propriul mix, în funcţie de resursele naţionale”, a adăugat oficialul ministerial.

În opinia acestuia, resursele tradiţionale, în special cărbunele, nu sunt în competiţie cu resursele regenerabile, ci sunt complementare.