MOL Grup devine partener cu Evonik şi thyssenkrupp printr-o investiţie strategică în domeniul producţiei de propilenoxid


Grupul petrolier ungar MOL a devenit partener cu Evonik şi thyssenkrupp printr-o investiţie strategică în domeniul producţiei de propilenoxid, privind tehnologiile de bază ale Proiectului Poliol, potrivit unui comunicat al companiei.

Proiectul Poliol va fi cel mai mare proiect de investiţii la nivelul Grupului MOL în perioada 2017- 2021.

Contractele semnate vizează achiziţionarea de licenţe tehnologice şi pachete de proiectare pentru tehnologia denumită HPPO (tehnologia de transformare a peroxidului de hidrogen în oxid de propilenă) pentru producţia de oxid de propilenă. Licenţiatorul unităţii de peroxid de hidrogen pentru uz intern este Evonik, în timp ce un consorţiu format de Evonik şi thyssenkrupp Industrial Solutions AG licenţiază unitatea de propilenoxid. Contractele conţin oferte obligatorii şi pre-contracte vizând etapele ulterioare de inginerie şi execuţie ale unităţilor HPPO de către thyssenkrupp şi achiziţionarea de catalizatori din portofoliul Evonik, scrie agerpres.

Grupul MOL a selectat Fluor în calitate de Project Management Consultant (PMC) pentru lucrări de inginerie de bază (FEED) şi pentru etapele de realizare a proiectului. MOL Grup se află în etapele finale de selecţie a licenţiatorului pentru tehnologia de polieter poliol precum şi pentru selectarea contractorului pentru realizarea lucrărilor privind utilităţile şi alte facilităţi.

Aceste acorduri reprezintă prima etapă în implementarea strategiei pe termen lung MOL 2030, care prevede alocarea a aproximativ 1,9 miliarde de dolari pentru investiţii în proiecte transformaţionale în domeniul produselor chimice şi petrochimice, pentru perioada 2017-2021. Complexul industrial, care va fi construit în Ungaria, va fi cel mai mare proiect investiţional al Grupului MOL pentru perioada 2017-2021, pe baza investiţiilor existente.

Noua linie de produse va oferi acces la pieţe atractive din Europa Centrală şi de Est şi va reprezenta o continuare a strategiei MOL de a face progrese în lanţul valoric al segmentului Downstream către produse chimice semifabricate şi produse chimice de specialitate.

Poliolii pe bază de propilenoxid folosesc drept materie primă pentru spuma poliuretanică, material folosit pe scară largă în industria auto, construcţii, producţia de ambalaje şi mobilier.

Noul complex industrial va include instalaţiile de producţie HPPO cu o capacitate de producţie de 200 kt de propilenoxid pe an, mai multe linii de producţie de polieter poliol, utilităţi şi alte elemente de infrastructură.

‘Acordul încheiat astăzi cu partenerii noştri renumiţi marchează un pas important în implementarea Strategiei 2030 şi va transforma Grupul MOL într-o companie-lider în Europa Centrală şi de Est în sectorul produselor chimice. O primă etapă investiţională decisivă va include cheltuirea a până la un miliard de dolari pentru proiectul Poliol, compania devenind astfel un jucător relevant la nivel european. Tehnologia inovatoare şi ecologică nu numai că ne va permite să devenim singurul producător de poliol integrat din regiunea noastră, dar va reprezenta şi o poartă către alte zone foarte profitabile ale industriei chimice,’ a declarat Zsolt Hernadi, CEO MOL Grup.

‘Proiectul Poliol este este un exemplu concret al modului în care parteneri puternici îşi pun la un loc competenţele specifice pentru a pune bazele unei alianţe strategice durabile, bazată pe încredere reciprocă. Evinok va contribui la acest proiect cu know-how-ul său tehnologic avansat şi experienţa operaţională, aducând totodată catalizatori cu proprietăţi remarcabile. Suntem un partener de încredere, inovator care are o tradiţie în furnizarea de soluţii eficiente şi sustenabile’, a declarat Johannes Ohmer, membru al consiliului de administraţie din cadrul Evonik Resource Efficiency GmbH.

‘Suntem mândri să intrăm în acest parteneriat pe termen lung care va permite MOL să producă propilenoxid de înaltă calitate, printr-un proces extrem de rentabil. Acest proces, care permite un consum eficient de materii prime, producţie ecologică şi investiţii de capital reduse, a fost dezvoltat pe baza experienţei noastre semnificative în ingineria proceselor şi proiectarea şi construirea de uzine chimice şi alte instalaţii industriale împreună cu partenerul nostru Evonik,’ a declarat Sami Pelkonen, CEO, Divizia Electroliză&Polimeri, thyssenkrupp Industrial Solutions.

Grupul MOL are sediul central în Budapesta şi operaţiuni în peste 30 de ţări, aproximativ 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie.

Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 10 ţări, din care peste 200 în România.