OMV Petrom a afişat un profit net de 618 milioane de lei, în creştere de peste două ori, în T1 2017


Grupul OMV Petrom a afişat un profit net de 618 milioane de lei în primul trimestru din acest an, în creştere de peste două ori (114%) comparativ cu rezultatul net raportat în perioada similară a anului trecut, care s-a cifrat la 288 de milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare consolidate publicate joi.

Profitul net atribuibil acţionarilor se cifrează la 619 milioane de lei, faţă de 291 milioane de lei în T1 2016, iar profitul net CCA atribuibil acţionarilor (după deducerea profitului net atribuibil interesului minoritar, n.r.) a crescut la 586 milioane lei, de la 330 milioane lei (plus 77%). Profitul pe acţiune a fost de 0,0109 lei, faţă de 0,0051 în perioada similară a anului trecut.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 767 milioane lei s-a îmbunătăţit comparativ cu valoarea de 412 milioane lei din T1/16, ca urmare a mediului de piaţă mai favorabil şi a cererii mai bune. Rezultatul din exploatare al Grupului pentru T1/17 s-a majorat pana la 798 milioane lei, comparativ cu valoarea de 346 milioane lei din T1/16, în principal datorită veniturilor mai mari din vânzări şi eliminării impozitului pe construcţii speciale începând cu anul 2017, scrie agerpres.

Rezultatul financiar net s-a deteriorat de la o pierdere de 3 milioane lei în T1/16 la o pierdere de 56 milioane lei în T1/17, deoarece valoarea din T1/16 a fost influenţată de rezultatul pozitiv obţinut în urma recursului formulat de societate împotriva constatărilor controlului fiscal la sucursala din Kazahstan.

„Prin urmare, profitul înainte de impozitare din T1/17 de 742 milioane lei a fost semnificativ mai bun comparativ cu cel de 343 milioane lei înregistrat în T1/16. Impozitul pe profit a fost în sumă de 124 milioane lei, în timp ce rata efectivă a impozitului pe profit a fost de 17% in T1/17 (T1/16: 16%)”, precizează compania.

Grupul OMV Petrom a înregistrat vânzări de 4,653 miliarde de lei, în creştere cu 27% faţă de perioada ianuarie – martie 2016, pe fondul preţurilor semnificativ mai ridicate la ţiţei şi al volumelor mai mari ale vânzărilor de gaze naturale şi electricitate, care au contrabalansat reducerea uşoară a cantităţilor de produse petroliere vândute şi scăderea preţurilor la gaze naturale.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 69% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 28%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

Pe de altă parte, investiţiile grupului s-au redus cu 54%, la 353 milioane de lei, influenţate în principal de reducerea investiţiilor în perimetrul neptun Deep şi de finalizarea unor proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în 2016.

„În trimestrul I din 2017, am reuşit să fructificăm condiţiile de piaţă mai bune printr-o performanţă operaţională şi financiară solidă. Am înregistrat un flux de trezorerie din activităţi de exploatare substanţial îmbunătăţit, de 1,3 miliarde lei, care, coroborat cu reducerea investiţiilor, a condus la obţinerea unui flux de trezorerie extins de 646 milioane lei. Preţurile crescute ale ţiţeiului şi cererea mai mare de produse petroliere aferentă vânzărilor cu amănuntul, împreună cu disciplina continuă privind costurile, s-au reflectat într-un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 767 milioane lei, aproape jumătate din cifra aferentă întregului an 2016. În Upstream, am continuat reducerea costurilor de producţie, iar scăderea producţiei a fost în linie cu estimarea pentru întregul an 2017, datorită contribuţiei proiectului Lebada Est NAG. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 3% faţă de T1/16, ca urmare a îmbunătăţirii performanţei generale, gestionării stricte a costurilor, şi susţinut de marjele solide de rafinare. Rezultatul din exploatare în T1/17 a fost susţinut, de asemenea, de măsurile de relaxare fiscală din România, în particular de eliminarea impozitului pe construcţii speciale, începând cu ianuarie 2017′, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).