OMV Petrom a investit 1,7 milioane euro în extinderea căii ferate din rafinăria Petrobrazi


Compania OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a investit circa 1,7 milioane de euro pentru construirea unui nou tronson de 1,4 km de cale ferată în interiorul rafinăriei Petrobrazi, potrivit unui comunicat al companiei.

Incluzând acest tronson, lungimea liniilor ferate în exploatare în interiorul rafinăriei a ajuns la aproape 50 de km. Aproape trei sferturi din reţeaua de căi ferate din Petrobrazi a fost modernizată în ultimii 10 ani. Investiţiile pentru aceste modernizări (incluzând lucrările de mentenanţă) depăşesc 50 milioane de euro.

‘Folosim transportul pe calea ferată pentru o parte importantă a producţiei de carburanţi de la Petrobrazi. Carburanţii sunt încărcaţi în vagoane cisternă în interiorul rafinăriei, iar calea ferată de la Petrobrazi face legătura cu reţeaua publică. Apoi, carburanţii sunt transportaţi la depozitele noastre din ţară, de unde sunt distribuiţi ulterior către benzinării. În ultimii ani am făcut eforturi importante pentru a optimiza din punct de vedere logistic acest traseu al carburanţilor. Inaugurarea noului segment de cale ferată ne va permite să reducem şi mai mult costurile datorită reducerii timpilor de manevră şi va contribui la creşterea siguranţei operaţiunilor’, a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil, scrie agerpres.

Noul tronson de cale ferată construit în zona instalaţiei de cocsare are rolul de a interconecta alte patru linii existente, uşurând astfel modul de manevră a garniturilor de tren. Anual, în rafinăria Petrobrazi sunt încărcate peste 50.000 de vagoane cu produse petroliere.

După privatizare (2005-2016), investiţiile la rafinăria Petrobrazi au însumat 1,2 miliarde euro, din care circa 600 milioane euro au fost investiţi pentru programul de modernizare care s-a desfăşurat în perioada 2010-2014.

Cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual, Petrobrazi poate procesa întreaga producţie de ţiţei a OMV Petrom din România. Rafinăria Petrobrazi are în prezent un Indice Nelson de 11,5 (indicator folosit pentru a evalua complexitatea unei rafinării de petrol), cel mai mare din regiune, fiind capabilă să proceseze o gama variată de ţiţei.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 784 benzinării, la sfârşitul lunii martie 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.