OMV Petrom:Cererea naţională de gaze naturale a crescut cu 18% în primele trei luni,ca urmare a temperaturilor scăzute


Cererea naţională de gaze naturale a crescut cu circa 18% în primele trei luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, ca urmare a temperaturilor mai scăzute, iar gazele de import au avut o pondere mai mare în totalul surselor disponibile, arată reprezentanţii grupului OMV Petrom în raportul privind rezultatele companiei pe primul trimestru.

Conform estimărilor OMV Petrom, volumul vânzărilor de gaze naturale ale OMV Petrom a crescut cu 11%, susţinut şi de consumul semnificativ mai mare al centralei electrice Brazi. De altfel, până la sfârşitul T1/17, OMV Petrom vânduse toate gazele disponibile în depozitele subterane, la fel ca în T1/16.

Pe pieţele centralizate din România, preţul gazelor naturale a variat între 61 lei/MWh şi 90 lei/MWh pentru volumele de gaze contractate în T1/17 şi livrate în T1/17 (0,2 TWh) şi în T2/17 (2,9 TWh), scrie agerpres.

Conform datelor disponibile din partea operatorului de sistem, citate în raport, producţia naţională brută de electricitate a crescut cu 13% comparativ cu acelaşi trimestru din 2016, iar cererea naţională de electricitate a crescut cu 10%. Exporturile nete au urcat cu 81%.

„Deşi jumătate din capacitatea centralei electrice Brazi a fost indisponibilă ca urmare a defecţiunii unui transformator în octombrie 2016, centrala a generat o producţie netă de electricitate cu 81% mai mare în T1/17, datorită vânzărilor mai mari la termen (forward). Parcul eolian Dorobanţu a generat o producţie netă de electricitate cu 23% mai mare şi a primit 45.000 de certificate verzi, jumătate dintre ele fiind eligibile pentru vânzare dupa 1 ianuarie 2018”, se menţionează în raportul OMV Petrom.

Pe partea de Upstream (activitatea de explorare, dezvoltare şi producţie), producţia de ţiţei şi condensat în România a fost de 6,27 milioane bep (baril echivalent petrol, n.r.), cu 6% mai mică decât în T1/16 din cauza declinului natural şi a impactului vremii nefavorabile.

Producţia de gaze naturale în România s-a redus cu 1%, la 8,41 milioane bep (T1/16: 8,50 mil bep) din cauza declinului natural şi a impactului activităţilor de construcţie la Totea Deep, care au fost compensate parţial de producţia din proiectul offshore Lebada Est NAG de comprimare a gazelor.

Costurile de producţie exprimate în dolari/bep au scăzut cu 14% la 10,50 USD/bep, în timp ce exprimate în RON/bep s-au redus la 44,60 RON/bep, cu 11% sub nivelul din T1/16.

Grupul OMV Petrom a afişat un profit net de 618 milioane de lei în primul trimestru din acest an, în creştere de peste două ori (114%) comparativ cu rezultatul net raportat în perioada similară a anului trecut, care s-a cifrat la 288 de milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare consolidate publicate joi.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).