Şeful diviziei de explorare şi producţie a Engie SA va pleca din companie,după preluarea acesteia de către Neptune Energy


Maria Moraeus Hanssen, directorul general al afacerilor de explorare şi producţie a Engie SA, a anunţat că va renunţa la postul său, după preluarea diviziei de către Neptune Energy, într-o tranzacţie situată la 3,9 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Moraeus Hanssen, inginer petrolist şi economist, a condus divizia Engie E&P din octombrie 2015 şi a supervizat vânzarea afacerii către Neptune, ca parte a strategiei Engie de a vinde până în 2018 active de 15 miliarde de euro.

„Nu voi rămâne în funcţie. Va trebui să văd încotro mă îndrept”, a declarat Moraeus Hanssen, într-un interviu acordat Reuters, în marja unei conferinţe desfăşurate la Istanbul, scrie agerpres.

Reprezentanţii Neptune nu au comentat informaţia.

Tranzacţia ar urma să se finalizeze spre sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor.

Sub conducerea noului proprietar Neptune, divizia va reveni probabil la investiţii mai riscante în explorare, a apreciat Moraeus Hanssen, adăugând: „Vestea bună pentru angajaţii E&P este că au proprietari dedicaţi, care vor să investească”.

Divizia Engie E&P a înregistrat pierderi în 2015 şi în 2016, pe fondul declinului semnificativ al preţului la ţiţei. Majoritatea activelor Engie E&P sunt în Marea Nordului.

Anul trecut, Engie SA, cea mai mare companie franceză de utilităţi, a anunţat că intenţionează să vândă active de 15 miliarde de euro, în special centrale termoelectrice, majoritatea pe cărbune, şi să investească 22 de miliarde de euro în perioada 2016 – 2018. Engie a vândut până acum active de opt miliarde de euro.

Engie a stabilit un obiectiv de reducere cu 10% a emisiilor de CO2 până în 2020, majorarea capacităţilor sale de energie regenerabilă cu 50% în perioada 2009 – 2015 şi creşterea eficienţei energetice cu 40% până în 2018.

Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.