Seniorii si tinerii energeticieni, preocupari comune pentru energia romanesca


Incursiunea in “Istoria Energeticii Romanesti”, o provocare lanasata de tinerii energeticieni, s-a bucurat de un mare interes din partea participantilor. La invitatia adresata de Societatea Inginerilor Energeticieni din Romania, Filiala Bucuresti Tineret, impreuna cu partenerii – Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, VLER CNR-CME, IRE Secția Tineret au raspuns “prezent” ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, seniorii energiei romanesti si, mai ales, tinerii energeticieni si studenti, preocupati cu totii de evolutia sistemului energetic romanesc.

Muzeul National Tehnic “Prof.ing. Dimitrie Leonida”, gazda acestei conferinte, in Noaptea Muzeelor 2014, s-a animat sambata seara – 17 mai 2014, participantii la eveniment lansandu-se, plini de energie, in prezentari/discutii despre trecutul, prezentul si viitorul energiei romanesti.

Plecand de la considerentul ca este necesar ca tinerii să cunoască trecutul pentru a putea înțelege prezentul și a contribui pozitiv la viitorul energeticii românești, seniorii energeticii romanesti au sustinut prezentari pe tema situatiei actuale a energeticii romanesti, hidroenergie, centrale termoelectrice si de termoficare, evolutia surselor regenerabile de energie, furnizare energie etc. Totodata, seniorii au prezentat tinerilor energeticieni si studentilor intamplari din istoria sistemului energetic romanesc.

Ministrul Razvan Nicolescu a anuntat audienta ca Departamentul pentru Energie va finaliza primul draft al strategiei energetice naţionale pana la finele lunii octombrie.  Referindu-se la independenţa energetică, el a declarat că Romania va  continua să importe petrol, singura resursă energetică insuficientă si ca se poate exporta energie electrica, capacităţile de producere fiind  mai mari decât necesarul intern.

“Un mix energetic corect se poate stabili doar printr-o strategie energetică coerentă, care să țină cont de resursele energetice proprii, de siguranța în funcționare a SEN, de funcționarea eficientă a pieții de energie electrică, de eficiența producției  și a consumului energiei electrice și de un prețul  energiei electrice suportabil la consumatorii industriali și casnici”, a apreciat fostul director general al Renel,Victor Vaida, in prezent președinte SIER. El a atentionat ca in prezent, lucrările de mediu sunt mult întârziate la centralele termoelectrice și de termoficare existente, din lipsa fondurilor, existând pericolul opririi totale, a mai multor grupuri energetice.

Prima centrală electrică realizată în România, este considerată centrala amplasată pe Calea Victoriei (pe locul actualei Biblioteci Centrale Universitare), pusă în funcțiune în septembrie 1882; centrala având cazane cu abur și dinamuri Bruch alimenta iluminatul exterior al Teatrului National, Grădina Cișmigiu și Palatul domnesc/regal, a reamintit Paul Gheorghiescu, in prezentarea sa despre hidroenergetica Romaniei.

Centrala Hidroelectrica Peles a fost construita in 1884. Dintre toți suveranii acelor timpuri, Carol I rupe tradiția obligatorie a iluminării palatelor regale cu lumânări și adoptă pentru noua sa reședință iluminatul artificial, electric.

“O șansă a centralelor hidroelectrice în condițiile creșterii ponderii utilizării energiei solare și a energiei eoliene o reprezintă folosirea capacității de ,,acumulatori de energie” în sensul stocării energiei pe timp de noapte sau în perioadele de minim energetic, dar si cea de ,,transformator energetic” în sensul transformării energiei de baza în energie de varf”, considera Paul Gheorghiescu.

Cel mai mare consum de energie in Romania s-a inregistrat in anul 1989 – aproape 84 TWh din producţia proprie, la care s-au adăugat şi aproximativ 9 TWh import, a amintit Octavian Lohan, membru in Directoratul Transelectrica.

La finalul conferintei, participantii au vizitat Muzeul National Tehnic “Prof. ing. Dimitrie Leonida”, in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2014.