Toma Petcu: Am alocat 1,5 miliarde de lei pentru mărirea capacităţii la Complexul Energetic Oltenia


Peste 1,5 miliarde de lei au fost alocaţi pentru extinderea exproprierilor necesare măririi capacităţii Complexului Energetic Oltenia (CEO) în Jilţu de Sud şi Roşia, în condiţiile în care singura carieră din care se mai exploata era aproape de epuizare, a anunţat, marţi, la Antena 3, ministrul Energiei, Toma Petcu.

„Problema principală la CE Oltenia, atunci când am preluat mandatul, era faptul că singura carieră din care exploatau ei şi unde mai aveau rezerve era cea din Jilţu de Nord, dar care era şi aproape de epuizare, la final de capacitate. Compania a transmis în anii anteriori, chiar din 2014, notificări către minister şi către Guvern, în sensul că aveau nevoie să extindă aceste exproprieri, iar acestea, conform legii, se pot face în baza unor Hotărâri de Guvern şi pe sume date de Guvern, nu din sumele proprii ale companiilor. Este vorba de Jilţu de Sud şi Roşia. Imediat ce s-a creionat bugetul am mers la domnul prim-ministru şi la ministrul de Finanţe şi am explicat cât de importantă este această extindere. Dacă nu ai materia primă nu mai putem vorbi de funcţionare. Deci, am alocat pentru CEO 1,5 miliarde de lei pentru aceste exproprieri, o sumă importantă pentru bugetul României. Am lucrat la HG pentru aceste exproprieri pentru Jilţu de Sud şi Roşia, ceea ce înseamnă o mărire de capacitate foarte importantă pentru cei de la Oltenia”, a spus Petcu.

Întrebat despre disponibilizările masive de la CEO, şeful de la Energie a precizat că s-a reuşit reducerea la jumătate a personalului convenit iniţial prin planul de reorganizare şi de restructurare, subliniind că se lucrează şi la aplicarea unor scheme de reconversie profesională pentru cei disponibilizaţi.

„Planul de reorganizare şi de restructurare pe care şi l-au asumat anul trecut şi care este convenit cu Uniunea Europeană prevedea să disponibilizăm 2.000 de oameni, dar am avut o discuţie cu conducerea de la CEO şi cu cei din Consiliul de Administraţie şi le-am explicat că dacă este posibil din cei 2.000 să mai reducem şi am convenit să fie doar 1.000 de salariaţi, iar din aceşti o mie să se uite la partea de TESA, acolo unde de-a lungul timpului din diverse motive au fost încărcate schemele, adică s-au adus oameni în plus. Aceste lucruri s-au şi întâmplat într-o bună înţelegere cu sindicatele, pentru că este obligatoriu pe Legea dialogului social, să avem şi partenerii sociali. Astfel, din cei 1.000 de salariaţi, care peste 80% provin din partea de TESA sau unii se pensionau la termen anul acesta, au preferat să aplice pe această schemă şi să se fie disponibilizaţi prin Ordonanţă”, a spus ministrul Energiei, citat de agerpres.

Nu în ultimul rând, Petcu susţine că acestor disponibilizaţi li se va oferi şansa reconversiei profesionale în zona Banatului, în special în cea a Timişoarei, cu ajutorul unei scheme susţinute de Mitropolitul Banatului.

„Există şi o schemă pe care o avem împreună cu Mitropolitul Banatului. Chiar săptămâna aceasta avem acolo un secretar de stat şi împreună cu conducerea CEO vrem să vedem dacă din meseriile şi din meseriaşii disponibilizaţi de-a lungul timpului de la CEO şi de CE Hunedoara, în zona Banatului, în special în Timişoara, o zonă foarte dezvoltată, putem să facem reconversie profesională. Să-i încadrăm pe această zonă pe sudori, lăcătuşi şi electricieni, astfel încât să avem grijă ca, după cei disponibilizăm, chiar dacă decizia este comună şi este asumată de către ei, să avem în continuare grijă de ei. Pentru acei oameni care mai au 2-3 ani până la pensionare, am cerut conducerii ca ei să primească salarii compensatorii pe această perioadă, să îşi asigure diferenţa de venit neîncasat până în momentul în care s-ar fi pensionat. Repet, avem o aplecare asupra problemelor din zona de minerit, întregii zone de minerit”, a adăugat Toma Petcu.

Ministerul Energiei a propus alocarea sumei de 12,77 milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale pentru cei 1.000 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, care vor fi concediaţi în 2017, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, postat pe site-ul ministerului.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea alocării sumei de 12.774 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru anul 2017 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare pentru un număr de 1.000 de persoane disponibilizate în anul 2017 din cadrul Societăţii Complexul Energetic Oltenia”, potrivit notei de fundamentare.

Pentru anul 2018, suma necesară va fi de 28,6 milioane de lei, pentru 2019 – 20,5 milioane de lei, iar pentru 2020 – 4,7 milioane de lei.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) vrea să disponibilizeze în total 1.740 de angajaţi în perioada 2017 – 2018, din care 1.000 de angajaţi în acest an, jumătate faţă de planurile iniţiale, se arată în revizia a doua a Planului de restructurare, reorganizare şi eficientizare.

La dimensionarea planului, compania a ţinut cont şi de faptul că, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, Sistemul Energetic Naţional (SEN) a demonstrat că este dependent de disponibilitatea blocurilor energetice ale CE Oltenia pe fondul lipsei de apă şi vânt.

De asemenea, asigurarea combustibilului necesar pentru cele 11 blocuri energetice disponibile a fost imposibilă, deoarece nu au fost emise hotărârile de guvern pentru exproprierea pe cauză de utilitate publică a proprietăţilor din coridoarele Jilţ şi Roşia, prin urmare sunt necesare lucrări tehnologice care impun o forţă de muncă însemnată.

În plus, fiabilitatea şi operarea blocurilor energetice datorită proceselor de disponibilizare anterioare a scăzut sau a devenit deficitară prin plecarea de personal cu expertiză în domeniu.

„Datorită acestor motive, prin acest plan se propune disponibilizarea a 1.000 de salariaţi faţă de 2.000 cât erau în planul anterior aprobat pentru anul 2017”, menţionează documentul citat.

De asemenea, pentru anul viitor se prevede disponibilizarea a 740 de angajaţi.

Planul iniţial de eficientizare a Complexului Energetic Oltenia, realizat anul trecut, prevedea disponibilizarea a 5.000 de salariaţi până în 2020, prin plecare voluntară sau pensionare. Pentru 2016 era prevăzută plecarea a circa 2.000 de angajaţi.

La 31 decembrie 2016, compania avea 14.332 de salariaţi.

„Este iraţional ca CE Oltenia să disponibilizeze personal şi implicit să închidă capacităţi de producţie, în condiţiile în care grupurile energetice ale companiei sunt conforme cu legislaţia de mediu, iar alte companii nu respectă aceste prevederi. Nu este normal ca un producător de energie al cărui cost de producţie este mai mare decât al CE Oltenia să fie lăsat să funcţioneze reducând şi profitul şi consumând un combustibil foarte valoros şi ale căror rezerve sunt spre epuizare (gaz), iar CE Oltenia să-şi disponibilizeze salariaţii în condiţiile în care costul de producţie al companiei este mult mai mic decât al acelui producător”, mai spun reprezentanţii CEO.

Totodată, planul prevede investiţii totale de 2,7 miliarde de lei în perioada 2017-2020, din care 655 milioane de lei în acest an.