Transelectrica a finalizat lucrările de modernizare a staţiei de transformare Tihău, după investiţii de aproape 10 milioane de lei


Transelectrica a finalizat lucrările de modernizare a staţiei de transformare Tihău, care reprezintă un nod de bază în zona de vest a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), după investiţii de 9,8 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei.

Staţia are ca principale funcţii tranzitarea puterii necesare către zona deficitară a Transilvaniei de Nord, care în prezent beneficiază de o dimensionare limitată a reţelei de transport destinată asigurării puterii în zonă şi alimentării din SEN a consumatorilor din zona Sălaj, Baia Mare şi Satu Mare, scrie agerpres.

„Lucrările de modernizare au fost necesare pentru alinierea la noile standarde şi norme de proiectare şi execuţie, în special la cele privind fiabilitatea şi timpul de eliminare a defectelor, îmbunătăţirea condiţiilor de exploatare şi reducere a cheltuielilor de exploatare şi întreţinere, prin montarea unor echipamente performante şi adoptarea unor soluţii constructive aliniate la tehnologiile actuale. Totodată, proiectul sporeşte capabilitatea de a satisface cerinţele SEN în vederea interconectării la ENTSO-E şi materializarea concepţiei Transelectrica privind teleconducerea staţiilor din SEN, pentru teleconducerea şi operarea staţiei de la dispecer precum şi realizarea setărilor reglajelor de protecţie de la distanţă”, informează compania.

Proiectul de modernizare s-a desfăşurat în două etape. Prima a constat în modernizarea sistemului comandă control protecţii, în perioada 2014 – 2015, în urma contractului semnat cu Grupul industrial portughez EFACEC, valoarea realizată a contractului fiind de circa 3,505 milioane lei.

A doua etapă a constat în modernizarea circuitelor primare în perioada 2015 – 2017, în urma contractului încheiat cu asocierea Siemens-Energobit, valoarea realizată a contractului fiind de aproximativ 6,309 milioane lei.

Finanţarea lucrărilor a fost realizată din surse proprii, menţionează Transelectrica.