Transgaz ar vrea să preia 66% din acţiunile DESFA, operatorul reţelei de gazoducte din Grecia. Decizia este a acţionarului majoritar


Operatorul reţelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz, şi-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din acţiunile companiei care gestionează reţeaua de gazoducte din Grecia, DESFA, după ce discuţiile dintre autorităţile din Atena şi compania SOCAR din Azerbaidjan au eşuat, informează un articol publicat vineri în cotidianul elen Kathimerini.

Citând surse din apropierea discuţiilor, Kathimerini susţine că oficialii Transgaz au vizitat săptămâna trecută sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, şi de asemenea au avut discuţii şi cu ministrul elen al Energiei, Giorgos Stathakis.

„Reprezentanţii companiei româneşti au informat partea elenă că intenţionează să plătească o sumă similară cu cea propusă de SOCAR (400 milioane de euro), pe care o consideră rezonabilă şi fezabilă. Ei au adăugat că au deja discuţii cu mai multe bănci europene care sunt gata să finanţeze această investiţie românească în Grecia”, precizează Kathimerini.

Potrivit publicaţiei elene, Transgaz joacă un rol vital în dezvoltarea infrastructurii de inteconectare în ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est şi de asemenea sprijină implementarea aşa-numitului „coridor vertical” care ar urma să lege sistemele de transport din România, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspică spre Europa Centrală. Proiectul se bucură de sprijinul Uniunii Europene şi SUA.

Joi, compania SOCAR din Axerbaodjan a confirmat informaţiile referitoare la eşecul, discuţiilor pentru preluarea unui pachet de 66% din acţiunile DESFA. Guvernul grec a informat la rândul său că în pofida discuţiilor constructive, oferta Socar nu răspunde solicitărilor guvernului grec şi în consecinţă s-a luat decizia terminării negocierilor.

Compania din Azerbaidjan intenţiona să obţină un pachet de 31% din acţiunile DESFA de la guevrnul grec şi să cumpere un alt pachet de 35% de la compania Hellenic Petroleum. În 2013, Socar a câştigat o licitaţie internaţională pentru preluare a 66% din acţiunile DESFA pentru 400 milioane de euro.
Transgaz analizeaza oportunitatea achiziei
Transgaz va analiza dacă este benefic să achiziţioneze acţiuni la operatorul de transport al gazelor din Grecia, DESFA, însă decizia este a acţionarului majoritar, adică a statului român, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Ion Sterian, preşedintele Consiliului de Administraţiei al Transgaz.

„Se vor face analize dacă este benefic să facem acest pas, dacă este strategic. Se va lua o decizie corespunzătoare dacă vom participa sau nu (la procesul de vânzare a acţiunilor DESFA – n.r.). Decizia este a acţionarului nostru majoritar, adică a statului român”, a subliniat Sterian.

Potrivit acestuia, săptămâna trecută, o delegaţie a Transgaz a efectuat o vizită în Grecia pentru discuţii pe tema dezvoltării coridorului vertical de gaze, care ar urma să lege sistemele de transport din România, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspică spre Europa Centrală.

Sterian a precizat că discuţiile cu oficialii greci au vizat strict subiectul coridorului vertical. Mai mult, la data vizitei în Grecia, negocierile cu SOCAR nu fuseseră declarate ca fiind eşuate, a mai spus reprezentantul Transgaz.