Vlăsceanu(ACUE):Autorităţile vor să oblige companiile de energie să electrifice locuinţele izolate,dar acest lucru va creşte factura tuturor


Autorităţile intenţionează să modifice legislaţia, astfel încât distribuitorii de energie să fie obligaţi să racordeze la reţea toate locuinţele izolate, însă aceste costuri vor fi suportate de toţi consumatorii din ţară, ceea ce nu este corect, a declarat, luni, Silvia Vlăsceanu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

„Există în România încă 40.000 de locuinţe după ultimele date sau 100.000 de locuinţe după datele de anul trecut, unde nu există curent electric. Nu cred că este nevoie prin lege să obligi operatorii de distribuţie să-şi extindă reţeaua chiar şi acolo unde este evident că nu este economic susţinută o astfel de extindere”, a spus Vlăsceanu, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice, scrie agerpres.

Potrivit acesteia, faptul că numărul locuinţelor declarate neelectrificate variază atât de mult de la o raportare la alta arată că nu există o evidenţă clară a acestora.

„Se pot găsi alte soluţii, fără a fi necesar a impune operatorilor de distribuţie să facă astfel de extinderi de reţele. Sunt două situaţii: unele locuinţe într-adevăr sunt izolate şi din punct de vedere economic este greu accesul la aceste locuri de consum şi chiar dacă îi ajuţi şi vii cu soluţii tehnice, viitorii sau potenţialii clienţi trebuie să fie conştienţi de faptul că, după ce vor avea energie electrică, vor avea lunar de plătit o factură, deci nu e totul să le aduci curent electric, iar ei să fie apoi în imposibilitatea de a-şi plăti factura. Există şi altă categorie de extinderi, cei care şi-au făcut construcţii de imobile gen case de vacanţă unde există posibilitatea financiară a consumatorului de a-şi plăti factura. Dar nu este economic pentru operatorul de distribuţie şi nu este corect să socializezi costurile acestor extinderi”, a subliniat Vlăsceanu.

Autorităţile au avut intenţia şi în trecut să oblige distribuitorii să electrificate toate locuinţele din ţară, iar, potrivit Silviei Vlăsceanu, se intenţionează în prezent o modificare legislativă „pentru a obliga operatorii de distribuţie să facă astfel de extinderi, indiferent unde şi cum”.

La mijlocul lunii aprilie, Ministerul Energiei a răspuns unei solicitări a AGERPRES, precizând că transmis Innovation Norway, entitatea care gestionează fondurile norvegiene, o bază de date cu un număr de 21.432 de locuinţe neelectrificate, din care norvegienii vor selecta şi vor racorda la reţea 10.000 de gospodării.

În octombrie 2016, Guvernul României a semnat două memorandumuri de înţelegere, unul cu Islanda, Principatul Lichtenstein şi Regatul Norvegiei, pentru implementarea Mecanismului Financiar pentru fonduri EEA (European Economic Area- EEA Grants) şi cel de-al doilea cu Regatul Norvegiei pentru implementarea Mecanismului Financiar Norvegian (Norway Grants) (Monitorul Oficial nr. 838/21 octombrie 2016), pentru perioada 2014-2021.

Conform acestor memorandumuri, Ministerul Energiei a fost nominalizat drept partener de program pentru Programul Energie Regenerabilă, Eficienţă Energetică, Securitate Energetică, în timp ce operator de fond a fost desemnat Innovation Norway, entitate norvegiană care gestionează fondurile şi asigură implementarea propriu-zisă a programului.

„În cadrul acestui program, un domeniu special de interes îl constituie finanţarea unor soluţii de furnizare a electricităţii în zonele unde racordarea la reţeaua de electricitate nu este fezabilă, cu scopul de a creşte accesul la energie pentru 10.000 de gospodării, pentru care s-a alocat un buget de 10 milioane de euro”.

În acest context, în cursul lunii noiembrie 2016, Ministerul Energiei a solicitat Instituţiilor Prefecţilor date cu privire la gospodăriile neelectrificate din judeţele aferente. Pe baza răspunsurilor primite a fost constituită o bază de date însumând 21.432 gospodării neelectrificate.

„Această bază de date a fost transmisă Innovation Norway, care a dispus elaborarea unui studiu de prefezabilitate, în vederea identificării criteriilor de selecţie a gospodăriilor ce vor fi finanţate şi a soluţiilor optime din punct de vedere tehnico-economic pentru cele circa 10.000 de gospodării neelectrificate care ar putea fi cuprinse în program. În urma desfăşurării de către consultantul angajat de Innovation Norway a unor vizite de documentare în teren, acesta va finaliza studiul de prefezabilitate prin care se va stabili modalitatea concretă de implementare a acestei componente a programului, respectiv criteriile după care vor fi selectate gospodăriile”, mai spun oficialii Ministerului Energiei.

Aceştia au adăugat că programul Energie Regenerabilă, Eficienţă Energetică, Securitate Energetică se află în etapa de elaborare a notei conceptuale care va fi transmisă spre aprobare de către Innovation Norway în cursul lunii mai.

Ministerul nu a răspuns întrebărilor legate de planurile Guvernului privind electrificarea tuturor locuinţelor care nu sunt racordate la reţeaua de energie electrică.

În luna octombrie, ministrul de atunci al Energiei, Victor Grigorescu, declara că în România există circa 100.000 de locuinţe neelectrificate.

Grigorescu a anunţat, la acea dată, implicarea fondurilor europene în electrificarea a 10.000 de gospodării din România, precizând că procesul se va derula în cursul anului 2017.